advies & ingenieursbureau

Teamuitje Schiermonnikoog: van rozenkrans tot roodbuikvuurpad

Op 12 juni is team flora en fauna al vroeg op pad richting Schiermonnikoog voor het jaarlijkse teamuitje. Het is een dag met superweer en de verwachtingen zijn hoog gespannen ten aanzien van de bijzondere soorten. We starten met een wandeling langs duizenden groenknolorchissen en we speuren naar de schaarse kleine keverorchissen tussen de dennennaalden. Later op de dag lijkt het of we massaal een zonnesteek hebben opgelopen …

Tienduizenden groenknolorchissen

Als we van de boot afstappen, staat boswachter Erik Jansen al klaar met fiets om ons de bijzondere flora van het eiland te laten zien. Enthousiast en vakkundig leidt hij ons langs diverse natuurparels. Al snel staan we tussen een massa juveniele rugstreeppadden die als torren over de grond kruipen. Kort daarna lopen we tussen tienduizenden groenknolorchissen. We vinden die dag veel bijzonderheden, maar de ware topsoort is het rozenkransje dat sierlijk en in volle bloei tegen een duinflank staat.

Zeenaald en zeeduik

In de middag nemen we afscheid van de boswachter. Lunchen, kopen een bal en trekken richting het strand. Op het strand gaan de schoenen uit en lopen we met bal en visnet richting de zee. Met laarzen als doelpalen voeren we een felle voetbalstrijd. Martin Heinen en Martijn Bunskoek gaan op pad om vogels, vlinders en libellen te spotten. Mike wallink en Mark Hoksberg lopen achter elkaar door de zee met het net. Trots presenteren ze hun verrassend goede vangst: tal van platvissen en enkele prachtige zeenaalden. Bernd-Jan Bulsink heeft zijn zeegids mee en de determinatie wordt gestart. We sluiten af met een collectieve, frisse zeeduik.

Toetje

Op terugweg zien we Martin en Martijn bij de ijsbaan achter camping “Seedune”. Ze luisteren aandachtig naar een wel heel vreemd geluid, een roep die we alleen kennen uit verre streken. Met zijn allen en met het net in de aanslag trekken we op onderzoek uit. Mark Hoksberg vist even later een dier uit het water: een roodbuikvuurpad. Prachtige dieren, maar hoe komen die hier? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Evengoed een prima afsluiter van een superdag, erg goed voor de teamspirit!

error: Content is protected !!