Versterking in ons team gebiedsbescherming
Om soorten en habitats bij ontwikkelingen goed te kunnen beschermen zijn complexe ecologische analyses en adviezen nodig. We zijn blij dat we drie veelbelovende talenten aan ons team gebiedsbescherming toe hebben kunnen voegen. Hierdoor creëren we voldoende capaciteit om onze opdrachtgevers vlot en deskundig bij te kunnen blijven staan.
Nederland heeft een netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000 en het Natuurnetwerk Nederland. In ons dichtbevolkte, intensief gebruikte land is gebiedsbescherming een uitdaging en dat is het afgelopen jaar voor heel Nederland zichtbaar geworden in ‘de stikstofcrisis’. Ecologische effectstudies zijn nodig om de gevolgen van ontwikkelingen op beschermde habitats en soorten in beeld te krijgen. De uitkomsten hiervan worden vertaald naar mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkelingen met behoud of verbetering van natuurwaarden. We zijn dan ook erg blij dat we afgelopen maanden drie nieuwe, veelbelovende talenten aan hebben kunnen trekken. We stellen ze graag kort aan u voor:
Anne Gerritsma: enthousiast en doortastend
‘Iets praktisch met ecologie’ bracht haar naar Wageningen, waar Anne Gerritsma in april 2019 afstudeerde binnen bos- en natuurbeheer. Anne pakt nieuwe dingen met enthousiasme op en dat kan heel aanstekelijk werken, merkt ze. Ze is een kei in knopen doorhakken en heeft de ambitie om specialist te worden op het vlak van gebiedsbescherming. Een mooie aanwinst voor het team.
Anne: “Andere mensen helpen met mijn kennis, dat doe ik het liefst. Ik volg vaak mijn onderbuikgevoel: al tijdens mijn studie dacht ik dat ik advieswerk heel leuk zou vinden. En tot nu toe bevalt het heel goed! Bij Ecogroen ligt de focus echt op natuur, maar niet zonder die realistische blik: er spelen meerdere belangen. Dat past bij mij.”
Merlijn de Graaf: onzichtbare zichtbaar maken
Merlijn studeerde af als ecoloog in Groningen. Het was 2011, midden in de crisis, en vaste banen in de ecologie lagen niet voor het oprapen. Merlijn deed klussen als veldmedewerker, gaf statistiekcolleges en was zelfs roostermaker. Enorm leerzaam, niet altijd inhoudelijk – en de ecologie bleef lonken. In 2018 ging ze als ecoloog bij Bügel Hajema aan de slag, waarna ze per 1 september 2019 de overstap maakte naar Ecogroen. Ze woont op een steenworp afstand van kantoor, waardoor ze elke dag lekker met de fiets naar werk kan komen. Merlijn is goed in het houden van overzicht en werkt zeer secuur, heel waardevol bij onze effectbeoordelingen.
Merlijn: “Ik zou me nog veel meer op ecologisch gebied willen ontwikkelen, om zo bij te dragen aan ontwikkeling en het behoud van natuurgebieden. Als je een woonwijk in het bos bouwt, snapt iedereen dat er een negatief effect is op de natuur. Maar heel vaak zijn effecten onzichtbaar. Die wil ik zichtbaar maken, zodat we er beter op gaan letten.”
Lisette Klein: analytische puzzelaar
Lisette studeerde milieu- en maatschappijwetenschappen én bos- en natuurbeheer en raakte geboeid door de verbinding tussen biodiversiteit en maatschappij. Een tijdje ging ze als onderzoeker aan de slag, maar ze miste de praktische vertaalslag. Bij Ecogroen kan ze die vertaalslag wel maken. Ze is analytisch sterk en kan goed verbanden leggen tussen wetgeving, de vraag van een opdrachtgever en een uiteindelijk advies. Ze bijt zich vast totdat alle puzzelstukjes in elkaar passen.
Lisette: “Hoe kun je bijdragen aan natuurbeheer terwijl ook maatschappelijke activiteiten doorgang kunnen vinden? Zorgen dat soorten in stand blijven, dat is uiteindelijk het belangrijkste voor mij. Ik zou me graag ontwikkelen tot senior adviseur en ik ben heel blij dat ik dat hier mag leren. Ecogroen is hard op de inhoud, zacht op relaties. Een hele fijne sfeer om jezelf te ontwikkelen.”
Contact opnemen met een van onze (nieuwe) collega’s? U vindt het hele overzicht op onze contactpagina.