advies & ingenieursbureau

Vleermuizen en torpor: een bijzondere waarneming

Om energie te sparen gaan vleermuizen in torpor: een diepe rust waarbij hun hartslag, lichaamstemperatuur en ademhaling omlaag gaan. Dat doen ze niet alleen langere perioden in de winter. Ook overdag gaan vleermuizen in torpor, om ’s avonds weer te ontwaken en te foerageren. Collega Mark Hoksberg bracht dit met een warmtebeeldcamera prachtig in beeld.

Mark doet onderzoek naar vleermuizen in het Sonsbeekpark in Arnhem. Met een zaklamp onderzoekt hij kieren, holtes en andere openingen in gebouwen en bomen. Na zonsondergang, als de vleermuizen actief worden, registreert hij ze op basis van hun echolocatie en met behulp van een warmtebeeldcamera. Bij toeval wist Mark ook het fenomeen torpor vast te leggen.

 

Wat je ziet is een foto van een gewone dwergvleermuis achter een boomschors, met het blote oog duidelijk te zien. Met de warmtebeeldcamera was hij echter op dat moment compleet onzichtbaar: de vleermuis had dus dezelfde temperatuur als de boom (ongeveer 18 graden). Op foto twee en drie, een uur later, was het beeld met de warmtebeeldcamera heel anders: je ziet de warmte van de vleermuis zelfs door de schors heen gloeien.

De vleermuis zet zijn metabolisme hoger om op te warmen en uit te kunnen vliegen. En inderdaad: een kwartier na de tweede foto was hij gevlogen.