advies & ingenieursbureau

Eerste boommarter gebruikt faunaportaal boven A12

Ecogroen monitort in opdracht van Heijmans en Rijkswaterstaat de faunavoorzieningen die zijn aangebracht tijdens de verbreding van de A12 tussen Ede en Knooppunt Grijsoord. Twee van deze voorzieningen betreffen portalen die zijn ingericht als boommarterbrug over de A12. Eind december 2018 werd de eerste boommarter vastgelegd die gebruik maakte van één van deze faunaportalen. Dit nadat in de zomer van 2018 de eerste eekhoorns door middel van deze portalen de A12 overstaken.

De bewuste boommarter betrapt op één van de faunaportalen

In Nederland zijn boven verschillende wegen boombruggen en faunaportalen aangelegd om versnippering van de leefgebieden van boommarters en eekhoorns door wegen tegen te gaan en uitwisseling van genen mogelijk te maken. Zo ook boven de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord waar in 2016 bij verbreding van de weg twee portalen zijn ingericht als boommarterbrug. Om de effectiviteit van deze voorzieningen te kunnen beoordelen, monitort Ecogroen het gebruik van deze portalen. Nadat in juli 2018 de portalen voor het eerst gebruikt werden door eekhoorns, lag het in de lijn der verwachting dat de boommarter zou volgen. In de ochtend van 14 december was het moment daar: voor het eerst werd vastgelegd dat een boommarter gebruik maakte van een faunaportaal over de A12.

Klik hier voor het bericht over dit succes in het digitale tijdschrift Nature Today. Hier is ondermeer een filmpje van de boommarter te zien.