advies & ingenieursbureau

Hoe geef je een wijk een duurzaam en biodivers karakter?

Leiden groene gevels tot ongedierte? Geven wilde planten de wijk een rommelige aanblik? En kan de bouwconstructie een groen dak wel aan? Als architect of projectontwikkelaar krijg je steeds vaker de opdracht mee om een wijk of straat een duurzaam, ecologisch en biodivers karakter te geven.

Maar als je die groene wereld niet goed kent, dan levert dat logischerwijs vragen op over onder andere veiligheid en comfort. Je wilt tenslotte vooral een wijk bouwen waar toekomstige bewoners fijn kunnen wonen. Wij kennen deze vragen van architecten en projectontwikkelaars inmiddels goed.

Realistische blik

Steeds vaker staan we aan de wieg van ontwikkelprojecten. Zo vroegen Bebouw Midreth BV (VolkerWessels) en Boele & van Eesteren om onze deskundigheid in een tenderproject in Heemskerk, waarin jaren 60-woningen werden gesloopt en om een ontwerp werd gevraagd van De Geelvinck, een groene nieuwbouwwijk.

Als groene professionals geven we natuur het liefst zoveel mogelijk de ruimte. Tegelijkertijd beseffen we dat niet alles kan vanwege het budget of de veiligheid. Die realistische blik en het respect voor andere belangen, zijn wat ons betreft dé sleutelfactoren voor een succesvol onderwerp.

(de tekst gaat verder na de foto)

Schetsimpressie De Geelvinck2
Een schetsimpressie voor het project

Het ontwerp beperkt zich niet tot plantadvies

En dat ontwerp beperkt zich niet tot plantadvies. Lees maar:

  • Zo deden we suggesties voor duurzaam hergebruik van bouw- en plantmateriaal.
  • Keken we hoe natuur in de wijk het beste kon aansluiten op al aanwezige natuur.
  • Stelden wij onder andere wadi’s, een faunatunnel en natuurspeelplaats voor.
  • Komen er groene daken op alle dakconstructies die dat aankunnen.
  • Adviseerden wij om bloemen te planten met veel nectar én een lange bloeitijd.

Inmiddels weten we dat het project ons is gegund. De jaren 60-wijk is gesloopt en deze zomer start de ontwikkelaar met de bouw. Dat betekent dat onze groene ideeën voor De Geelvinck verder uitgewerkt en werkelijkheid gaan worden! Wat zijn we blij en trots op dit resultaat.

Wil je ook graag ecologisch advies over een natuurinclusief ontwikkelproject? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!