advies & ingenieursbureau

Met ‘biodiversiteit á la Carte’ kiezen boeren voor biodiversiteit

Op boerenerven liggen prachtige kansen om de biodiversiteit te versterken. Maar voor boeren heeft dit niet altijd de eerste prioriteit. Of ze hebben juist veel ambitie, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Ecogroen ontwikkelde in opdracht van zuivelcoöperatie Rouveen Kaasspecialiteiten en provincie Overijssel een praktisch overzicht van maatregelen met korte teksten en luchtige illustraties. Zo maken we biodiversiteit versterken nog makkelijker!

Van steenuil, putter en waterspitsmuis, tot wilde narcis en dotterbloem: Ecogroen heeft voor maar liefst twintig erfsoorten maatregelen opgesteld. Maatregelen die boeren kunnen toepassen om hun erf en land zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze dieren en planten. Als je anderen wilt stimuleren om maatregelen toe te passen, dat is niet alleen de inhoud belangrijk maar ook de presentatie. Daarom sloeg Ecogroen de handen ineen met Communicatiebureau De Lynx.

Een praktisch keuzemenu

Het resultaat is een praktisch overzicht van maatregelen op de website van Rouveen Kaasspecialiteiten met veel foto’s, illustraties en korte teksten. De 250 aangesloten melkveehouders kunnen zelf kiezen en ze weten ook direct waar ze aan toe zijn: de maatregelen zijn makkelijk uit te voeren, de kosten worden omschreven en er is geen hulp nodig van buitenaf. Willen boeren een stapje extra zetten? Dan staan er suggesties onder het kopje ‘meer doen’.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een brede aanpak

In het overzicht staan twintig soorten: help je hen, dan help je ook vele andere soorten. Verder worden boeren met dit overzicht gestimuleerd om breed naar hun aanpak te kijken. De meeste soorten gebruiken in hun gebied namelijk meerdere onderdelen. Een boerenzwaluw broedt in een schuur, verzamelt nestmateriaal op modderige plekken en vindt haar voedsel op insectenrijke oevers van wateren. Het liefst vind je die allemaal op één boerenerf. Dit overzicht helpt daarbij.

Nieuwsgierig geworden naar het resultaat? Bekijk die dan hier.