advies & ingenieursbureau

Planten en dieren als toekomstige bewoners van een nieuwe woonwijk

Zijn planten en dieren ook toekomstige ‘bewoners’ van een nieuw te ontwikkelen woonwijk? En heb je in die zin dan ook rekening te houden met hun wensen? Wij zien steeds meer dat het antwoord hierop ‘ja’ is. Natuurinclusief bouwen neemt een vlucht en wij schuiven steeds vaker aan de tekentafel voor ecologisch advies.

Zo vroegen Bemog Projektontwikkeling en IJSSELLAND Ontwikkeling BV (samen Den Bergh Ontwikkeling B.V.) aan ons om in een tender mee te denken over het ontwikkelen van een nieuwbouwwijk in Dalweggebied in Soest. Het streven? De wijk zo natuurinclusief mogelijk maken. Het is altijd weer een mooie puzzel om de wensen van mensen, dieren en planten in één schetsontwerp te gieten. Hierbij een greep uit onze ideeën:

  • We stelden voor om groene daken op de lagere dakdelen te plaatsen. Dit geeft de wijk een mooie, natuurlijke uitstraling én deze daken zijn goed bereikbaar voor insecten. De zonnepanelen kunnen juist op de hogere delen worden geplaatst, waar ze optimaal zon kunnen vangen.
  • We lieten het ontwerp van het plangebied aansluiten op de natuurwaarden die al in de omgeving aanwezig zijn. Door ruimte te geven aan natuur, verbinden we ook de menselijke bewoners: de vijver met natuurvriendelijke oevers en de kruidenrijke borders zijn fijne ontmoetingsplekken.
  • We zetten de ecosysteemdiensten van natuur optimaal in. Zo biedt veel groen ons verkoeling op hete dagen én het biedt nestgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren.

(tekst gaat verder onder de foto)

de vijver met natuurvriendelijke oevers en de kruidenrijke borders zijn fijne ontmoetingsplekken

Een goede combinatie van wonen en groen

Samen met de andere leden van het tenderteam legden we de puzzel voor het definitieve schetsontwerp. En de tender is binnen! Gemeente Soest waardeerde juist dit plan omdat het de grote behoefte aan woningen en groen zo goed combineert. Binnenkort wordt het ontwerp voor het Dalweggebied verder uitgewerkt en daarbij zorgen wij voor de ecologische inpassing. We zijn trots en blij dat we ook daar ons steentje aan kunnen bijdragen!

Ecogroen is onderdeel van het tenderteam van Den Bergh Ontwikkeling B.V. dat verder bestaat uit MIX architectuur B.V., buro MA.AN, Molenbeek Makelaars BV, Stijlgenoten Creatieve Communicatie, Rebel en Vaanster Energie. Nieuwsgierig naar het ontwerp? Je vindt meer sfeerimpressies op de projectwebsite.

Sta jij ook aan de lat voor een natuurinclusief ontwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Op de foto zie je een sfeerimpressie gemaakt door het tenderteam.