advies & ingenieursbureau

Watervleermuis geen strikte boombewoner

Mark Hoksberg vond eind vorig jaar tijdens een onderzoek in een woonhuis te Giethoorn een gemummificeerde vleermuis. Het blijkt een Watervleermuis te zijn. Dat is bijzonder omdat de soort bekend staat als strikte boombewoner.

Mark vond de mummie twee weken nadat op Natuurbericht.nl een bijzonder bericht verscheen over kolonies Watervleermuizen in kerken in Friesland. Blijkbaar is de soort minder strikt boombewoner dan gedacht.

Determinatie

De mummie was niet meteen op naam te brengen. Dus determineerde Mark de vleermuis op basis van onderarmmaat, de opvallend grote voeten en de gebitsformule, zoals is te zien op de foto’s hieronder. Met hulp van een binoculair, literatuur en de Facebookgroep ‘Vleermuizen’ stelde hij vast dat het echt een Watervleermuis is.

Woningnood?

Natuurbericht.nl suggereert dat de ongewone huisvesting in Friesland mogelijk te maken heeft met gebrek aan geschikte boomholten op de Friese klei. Rond Giethoorn zijn – met uitzondering van wat oudere eiken bij eendenkooien – nauwelijks oude bomen met holten aanwezig. Dus ook in Giethoorn – dat ligt in een omgeving met een uitgestrekt hoogwaardig foerageergebied- kan het te maken hebben met woningnood. Opvallend is ook dat het om een verblijfplaats van een solitair dier lijkt te gaan.

Nader onderzoek

De woning in Giethoorn onderzoeken wij komende zomer nader op aanwezigheid van vleermuizen. Wellicht komen er dan nog meer Watervleermuizen aan het licht. In dat geval zullen we daar zeker over berichten!

error: Content is protected !!