advies & ingenieursbureau

Wat doen wij in jouw wijk?

Dat je deze pagina leest, betekent waarschijnlijk dat je Ecogroen hebt zien rondlopen in jouw wijk en dat je je afvraagt wat we doen en waarom. Misschien heeft onze collega je er ter plekke al wat over verteld, misschien ook niet. Hier kun je alles rustig (na)lezen. 

Waarom lopen we in jouw wijk rond?

Wij onderzoeken of er vleermuizen en/of gierzwaluwen in jullie wijk voorkomen. Deze dieren komen namelijk veel voor in bebouwd gebied. Ze zijn beschermd, dus je mag ze niet doden, verstoren of verjagen. Onze opdrachtgevers willen in jouw wijk graag huizen verduurzamen, renoveren, slopen en/of bouwen. Door deze werkzaamheden kunnen deze dieren gedood, verjaagd of verstoord worden.

Onze opdrachtgevers zijn daarom verplicht om te onderzoeken of deze diersoorten in jullie wijk voorkomen.  Alleen professionals die kennis hebben van natuur mogen deze onderzoeken uitvoeren. Opdrachtgevers schakelen hiervoor een ecologisch adviesbureau in, zoals Ecogroen. Door ons onderzoek weten zij of er beschermde diersoorten in jouw wijk voorkomen en ook of er maatregelen nodig zijn om ze te beschermen.

Wat doen wij in jouw wijk?

In de ochtend- en/of avondschemer komen we met een aantal collega’s bij elkaar op een afgesproken punt in jouw wijk. Zodra we compleet zijn, wandelen we eerst een ronde door de wijk. We kijken dan goed om ons heen of we plekken zien die geschikt zijn voor de vleermuis of gierzwaluw.

Daarna verspreiden we ons over de wijk. Iedereen staat op een plek waar je alles kunt overzien. Hier blijven we 2 à 3 uur. In die tijd staan we klaar met onze zaklamp en batdector, een apparaat waarmee we de geluiden van vleermuizen kunnen opvangen. We letten goed op of we vleermuizen en/of gierzwaluwen zien.

Als we iets interessants zien, trekken we soms een sprintje. Ook schijnen we met onze zaklamp op gevels en kijken we in kieren. Als we een dier hebben gezien, voeren we dat in op onze telefoon. Af en toe overleggen we met elkaar op fluistertoon. Op het eind komen we bij elkaar en gaan we naar huis.

Hoe kun je zien dat wij het zijn?

Vreemde mensen die rond de schemer in jouw wijk en vlak langs je huis lopen: we kunnen ons voorstellen dat dit niet altijd even pluis voelt. Hieronder lees je hoe je ons kunt herkennen en hoe wij ons werk uitvoeren. Hopelijk maakt dit het makkelijker om het verschil te zien tussen onze hardwerkende collega’s en een inbreker!

  • Wij dragen een blauwe veiligheidshesje met Ecogroen erop.
  • We verplaatsen ons wandelend en fietsend door de wijk.
  • We dragen een batdedector, een zaklamp en/of een warmtebeeldcamera bij ons.
  • We lopen op de openbare weg en stoep. We komen dus niet in tuinen of opritten.
  • We schijnen met onze zaklamp op gevels en voeren gegevens in op onze telefoon.
  • We komen meerdere keren in jouw wijk, tussen april en eind september.
  • Wij kunnen ons legitimeren met een digitale Ecogroen-pas.

Wat kun je doen als je het niet vertrouwt?

Vertrouw je de situatie niet? Neem dan gerust contact op met de politie via 0900-8844 (geen spoed). Voordat wij aan ons werk beginnen, melden we ons namelijk altijd bij de wijkagent. De politie weet dus dat wij in je wijk rondlopen. Je mag ook ons aanspreken. Wij kunnen ons legitimeren met een pas en staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden of onrust weg te nemen.

error: Content is protected !!