Bedrijfspsycholoog draagt positief bij aan (werk)geluk
Wat doe jij als je piekert of stress ervaart? En durf jij het met collega’s te delen als het eens een keer wat slechter met je gaat? Hoewel de aandacht voor psychische gezondheid toeneemt, vinden veel mensen het nog steeds moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen. Vandaag, op 10 oktober, is daar wereldwijd aandacht voor tijdens de Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid. Een belangrijk thema, vinden wij bij Ecogroen, want lekker in je vel zitten, verrijkt je leven. Hulp zoeken is dus juist moedig en verstandig. Ecogroeners kunnen daarom al jarenlang kosteloos onder werktijd naar een bedrijfspsycholoog stappen. Vandaag delen diverse Ecogroeners én onze bedrijfspsycholoog Steven Meijer openhartig hun verhaal.
“Er is niks sterkers dan je kwetsbaar opstellen. Het verbindt. Maar ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dat kan zijn,” vertelt Steven Meijer, klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut. “Tien jaar gelegen ben ik gescheiden en dan stort je wereld in. Ik heb toen hulp gezocht. Het was best slikken om ineens aan de andere kant van het bureau te zitten, maar door deze gesprekken heb ik mezelf beter leren kennen. En ik merk, als ik nu mijn verhaal deel met anderen, dat zij zich ook makkelijker naar mij openstellen.”
Steven heeft een eigen praktijk, maar is inmiddels ook vier jaar lang de bedrijfspsycholoog bij Ecogroen. “Wanneer een medewerker de behoefte heeft om met een professional te praten, dan kunnen ze me een berichtje sturen. Binnen twee weken zitten we dan bij elkaar voor een eerste gesprek.” De focus ligt op korte behandelingen: wanneer de problematiek complexer of diepgaander is, verwijst Steven door. “Tot nu toe gaat het vooral over stressachtige klachten. Soms heeft dat te maken met hoe medewerkers met hun werk omgaan, soms gaat het om stressoren buiten het werk.”
“Met een bedrijfspsycholoog wilden we hulp toegankelijker maken”
Guus Engelbertink, directeur van Ecogroen, klopte twintig jaar geleden zelf bij Steven aan toen hij in een burn-out raakte. Met cognitieve gedragstherapie en EMDR kwam hij er weer bovenop. “Ik ben er een sterker mens van geworden en doe er elke dag mijn voordeel mee: ik herken veel bij anderen en vind niks gek. Dat maakt het voor anderen makkelijker om zich ook open te stellen.”
Werkplezier staat bij Ecogroen voorop. “Maar je ontkomt er niet aan dat je soms stress ervaart. We hebben in ons vak te maken met harde deadlines, we willen optimale service verlenen aan onze klanten en leggen ook voor onszelf de lat hoog. Daar genieten we van, maar het heeft ook een keerzijde. Omdat ik zelf zoveel aan Steven heb gehad, vroeg ik hem een presentatie te geven om op een gezonde manier met die druk om te gaan.”
Dat beviel zo goed, dat Steven de bedrijfspsycholoog van Ecogroen is geworden. Medewerkers kunnen kosteloos en onder werktijd met hem in gesprek. Ze kunnen zelf contact met hem opnemen of teamleiders verwijzen er naar. “Omdat Steven buiten de organisatie staat, is hij onafhankelijk. Ook hoef je niet aan te geven waarom je met hem wil praten. Zo proberen we de drempel om hulp te vragen, zo laag mogelijk te maken.”
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
“Ik kreeg alle ruimte en er was altijd een luisterend oor”
Willeke heeft onlangs haar eerste gesprek gehad bij Steven. Ze heeft de afgelopen jaren door de ziekte van haar man een moeilijke tijd gehad. “Van Ecogroen kreeg ik gelukkig alle ruimte om bijvoorbeeld met mijn partner mee naar doktersafspraken te gaan en er was altijd een luisterend oor. Het leek op een gegeven moment wel de omgekeerde wereld: thuis was ik sterk, bij Ecogroen kon ik mijn emoties laten varen.”
Toch brak de situatie haar op. Ze was alleen nog maar moe en emotioneel. Haar leidinggevende stelde begin dit jaar daarom voor om eens met de bedrijfspsycholoog te praten. “Daar was ik toen nog niet aan toe, maar inmiddels wel. Mijn gesprek met Steven was fijn. Hij is empathisch en duidelijk. Hij zei direct dat ik wat meer gesprekken nodig zou hebben dan wat er in de regeling staat, maar dit was geen probleem. Ik vind dat zo bijzonder. Waar vind je een werkgever die zoiets doet?”
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
“Een bedrijfspsycholoog is een signaal vanuit de werkgever: we zien je”
Bas is juridisch adviseur bij Ecogroen. Hij is niet bij Steven op gesprek geweest, maar hij vindt het wel goed dat er aandacht is voor de psychische gezondheid van medewerkers. “Toen ik hoorde dat ik via mijn werkgever gratis gebruik kon maken van een psycholoog, viel ik haast van mijn stoel. Andere werkgevers zouden hier een voorbeeld aan mogen nemen. ”
Bas weet uit eigen ervaring hoe prettig het is om met een psycholoog te praten. “Bij een andere baan was er veel stress en hing er een vervelende werksfeer. Maar ik was jong, net begonnen met werken en dacht: zo hoort werk te zijn.” Pas toen Bas op het randje van overspannen raakte, zei zijn vriendin dat hij eens met iemand moest gaan praten.
“Het was fijn geweest als ik toen op mijn werk die veiligheid had gevoeld er met iemand over te praten. Ik schreeuwde inwendig om iemand die oog had voor mij en de dingen waar ik tegenaan liep.” De bedrijfspsycholoog heeft dus ook een preventieve werking, vindt Bas. “Het is een geruststellend signaal vanuit de werkgever: maak je geen zorgen, we zien je en we denken aan jou.”
“Inzicht hebben in jezelf is van fundamenteel belang”
Guus is overtuigd van het belang van een bedrijfspsycholoog. “Ik vind het belangrijk dat iedereen bij Ecogroen lekker in zijn of haar vel zit.” Als het aan hem ligt, zou er dan ook veel meer aandacht mogen zijn voor onze mentale gezondheid. “Het bepaalt hoe jij het leven ervaart. Inzicht hebben in jezelf is daarom van fundamenteel belang, want het kan je helpen je gedrag te veranderen, andere keuzes te maken of zaken te accepteren. Een bedrijfspsycholoog kan dat inzicht enorm vergroten.”
Steven deelt deze visie. “Veel mensen missen betekenis in hun werk en de werkdruk is hoog. Alles lijkt gericht op economische groei en veel minder op werknemersgeluk. Daar lijdt onze mentale gezondheid onder.” Toch waarschuwt hij dat alleen psychische hulp aanbieden niet zaligmakend is. “Onlangs was ik bij Ecogroen voor een dialoog over werkdruk. Ik verbaasde me opnieuw over de diepgang van deze gesprekken. Dat kan alleen als er vertrouwen is. Zonder die saamhorigheid blijft werken aan psychische gezondheid een holle belofte.”
De Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid (World Mental Health Day) vindt elk jaar op 10 oktober plaats. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan psychische gezondheid. Sinds 2017 koppelt MIND samen met Human en 3FM daar de #OpenUp-week aan vast, waarin ze zoveel mogelijk organisaties vragen om aandacht te besteden aan openheid over psychische problemen. Ook de overheid besteedt er steeds meer aandacht aan. Deze zomer lanceerde zij een nieuwe kabinetsaanpak over dit thema.